Cercetasii Romaniei dupa 1990 – Episodul 2: fantoma partidului unic

Pe 18 iunie 1990 lua fiinta la Miercurea Ciuc “Uniunea Cercetasilor Maghiari din Romania - UCMR” (Romániái Magyar Cserkészszövetség - RMCSSZ), constituita pe criterii etnice. 

La 1 martie 1991, cu sprijinul asociatiei similare din Grecia si al Asociatiei Mondiale a Fetelor Ghide si Fetelor Cercetase (World Association of Girl Guides and Girl Scouts - WAGGGS), s-a infiintat Asociatia Fetelor Ghizi din Romania (vezi statut).
De remarcat ca aceasta asociatie nu a sustinut in nici un moment ca este continuatoarea vechii organizatii de fete sau vechea organizatie "reinfiintata" (vezi Asociatia “Cercetasele Romaniei” (1930-1936), afiliata international in acei ani la WAGGGS), ci doar ca "adera la principiile fundamentale fixate în 1910 de fondatorul WAGGGS, Lordul Robert Baden-Powell".

In acelasi an se infiinta Asociatia Cercetasilor Crestini Romani din Federatia Scoutismului European (ACCR-FSE) cu sprijin din partea cercetasilor francezi, membri FSE.

Pe 11 noiembrie 1991, cu ajutorul unui grup de lideri cercetasi din Italia (membri AGESCI - Asociatia Italiana Catolică a Cercetasilor si Ghizilor), s-a constituit "Asociatia Scout Catolica Romana" (ASCRO), primele grupuri fiind formate la Iasi.

In episodul trecut aratam ca fara a avea argumente juridice, Asociatia Cercetasilor din Romania (ACER) s-a considerat continuatoarea fostei Asociatii Cercetasii Romaniei, insusindu-si nejustificat reputatia si palmaresul acesteia.
In fata acestui fapt,  “Asociatia Fostilor Cercetasi si Cercetase” - considerandu-se moral succesoarea fostilor cercetasi - va opera modificari in statutul si denumirea sa, in scopul de se legitima ea insasi ca si continuatoarea fostei asociatii din anii 1914-1937.

In anul 1991 va introduce la scopul asociatiei  (art.2):  "Asociatia prin membrii sai delegati va organiza "Cercetasia Romana", care va avea ca indreptar Legea Cercetasului". 

hotarare judecatoreasca 1991

In anul 1992 isi va schimba numele din "Asociatia Fostilor Cercetasi si Cercetase" in "Asociatia Cercetasii Romaniei" si va fi adoptat un nou statut, prin care se considera continuatoarea Asociatiei “Cercetasii Romaniei”, Asociatiei “Cercetasele Romaniei” si “Asociatiei Cercetasilor Romaniei din Rasboiul 1916-1919”.

"Din cele informate si la propunerile D-lui Al. Daia s-a retinut interventia asociatiei noastre la Judecatoria S.1 si specificarea denumirii noastre ca “Cercetasii Romaniei”.
S-a transmis la organizatia mondiala la Geneva o informare prin care s-a aratat ca pastram activitatea traditional cercetaseasca si nu avem nimic comun cu organizatia cu acelasi nume a D-lui Nestorescu (Asociatia Cercetasilor din Romania - n. red). S-a stabilit in unanimitate ca activitatea noastra sa se desfasoare conform traditiei in care am fost crescuti si educati, sa pastram: Legea, legamantul, uniforma, salutul si deviza, precum si denumirile de echipa, patrula, grupa, centurie si cohorta." (1)

extras proces verbal AG 1992

statut 1992

hotarare judecatoreasca 1992

Cele de mai sus sunt facute tardiv, deoarece in anul 1991 Asociatia Cercetasilor din Romania incepuse procedura de afiliere la Organizatia Mondiala a Miscarii Scout (OMMS / WOSM) unde se prezentase deja ca fiind continuatoarea miscarii desfiintate in anul 1937.  Lucru pe care OMMS il va accepta si din considerente de timp, pentru a nu pierde startul intr-o tara aflata in tranzitie dupa decenii de comunism, in care deja apareau alte asociatii cercetasesti din alte structuri internationale (concurente).

In aprilie 1991 se tine la Campina un prim curs pentru lideri, cu formatori trimisi de OMMS.
La 5 septembrie 1992 are loc prima Conferinta Nationala a “Asociatiei Cercetasilor din Romania” (participa si Jean-Pierre Isbendijan, din partea Biroului European al OMMS).
Pe 20 iunie 1993, in urma unui accord cu Uniunea Cercetasilor Maghiari, ACER se va transforma in Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei – ONCR (2).

hotarare judecatoreasca 1993

In iulie 1993, ONCR va fi acceptata ca membru cu drepturi depline in OMMS / WOSM.
Trebuie precizat ca OMMS / WOSM accepta afilierea unei singure asociatii/federatii dintr-o tara (vezi si lista membrilor).

In perioada urmatoare, “tensiunile existente in scutismul European s-au indus si la noi, unde “Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei” a incercat sa monopolizeze intreaga cercetasie romaneasca. Amintirea “partidului unic” si a ideologiei unice erau prea puternice pentru a nu face deosebit de dezagreabila ideea inregimentarii tuturor miscarilor de scouti si ghide intr-o structura unica, patronata de stat si - inerent - mai mult sau mai putin ghidata de acesta.
In schimb, o asemenea politica era coerenta cu tendintele regimului Iliescu, astfel ca venind in intampinarea dorintei unor fosti activisti de copii si tineret, ca si a presiunilor OMMS, 
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a emis, la 17.10.1995, Hotararea nr. 83, “privind infiintarea si functionarea organizatiilor de cercetasi din Romania”, cu urmatorul continut:

Art.1. Aproba propunerea privind adoptarea de masuri pentru intarirea autoritatii Organizatiei Nationale “Cercetasii Romaniei”, ca organizatie unica in Romania, afiliata la OMMS si de interzicere a organizatiilor care nu sunt acceptate de OMMS.

Art.2. Ministerul Invatamantului, Ministerul Tineretului si Sporturilor, Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului, Ministerul de Interne, Ministerul Apararii Nationale, prefecturile si primariile vor sprijini activitatea Organizatiei Nationale “Cercetasii Romaniei” si filialelor locale ale acesteia.

Semnat: Presedintele CSAT, Ion Iliescu

In legatura cu aceasta se impun trei observatii:
1. interzicerea formarii altor organizatii decat ONCR este anticonstitutionala, deoarece incalca dreptul la asociere, garantat de Constitutie;
2. transforma optiunea OMMS intr-un criteriu obligatoriu pentru Romania, ceea ce constituie o atingere inadmisibila a suveranitatii tarii;
3. discrimineaza pozitiv ONCR in relatia cu mai multe institutii de stat, ceea ce constituie iarasi o incalcare a Constitutiei. “ (3)

Hotararea de mai sus prefateaza cu doua luni primirea la Cotroceni, de catre presedintele Ion Iliescu, a secretarului general al Organizatiei Mondiala a Miscarii Scout - Jacques Moreillon (pe 18 decembrie 1995). Au participat Alexandru Mironov (ministrul tineretului si sportului) si Alexandru Nestorescu Maldiny (presedintele ONCR). La intalnire "a fost solicitat sprijinul Presedintelui Romaniei pentru extinderea si diversificarea activitatii Organizatiei Nationale Cercetasii Romaniei".


Recent s-au solicitat Consiliului Suprem de Aparare a Tarii  precizari cu privire la Hotararea nr.83 /1995, in baza liberului acces la informatiile de interes public.



Avand in vedere raspunsul Secretarului CSAT, Asociatia “Fratii Dimancescu” solicita public Organizatiei Nationale Cercetasii Romaniei - ca initiator al hotararii in cauza
1. sa comunice celorlalte asociatii cercetasesti din Romania daca aceasta mai este in vigoare
2. sa exprime un punct de vedere legat de modul in care considera ca hotararea CSAT a afectat sau nu dezvoltarea miscarii cercetasesti din Romania

(va urma)


Alin Dimancescu


-episodul 5: Cercetasii Romaniei dupa 1990 - Amurgul traditiilor

surse:
1 - extras din procesul verbal de AG 1992 al Asociatiei Fostilor Cercetasi si Cercetase / Asociatiei Cercetasii Romaniei
2 - Mircea Stefan, ”Drumul Cercetasilor Romaniei”, Editura Didactica si Pedagogica, 1991
3 - “De la post-comunism la pre-tranzitie”, lucrare aparuta cu sprijinul Delegatiei Comisiei Europene in Romania, editor: Victor Barsan, Editura Pitagora, Bucuresti, 1997 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


lista postari (153)

esentiale (9)

- Cronologia miscarii cercetasesti din Romania
- Istoricul Cercetasiei (I)
- Istoricul Cercetasiei (II) - Introducerea cercetasiei in Romania
- Despre organizarea cercetasilor
- Despre activitatile cercetasilor
- Primele cercetase
- Cercetasele Romaniei
- Despre infiintarea centrelor traditionale cercetasesti (anii '90)
- Liceul Lazar - Leaganul Cercetasiei Romanesti

jamboree (9)
- Jamboree internationale. Prima Jamboree (Londra, 1920). Participarea Romaniei
- A 3-a Jamboree Internationala (Birkenhead, 1929). Participarea Romaniei
- Prima Jamboree nationala (Piatra Neamt, 1930)
- Meniu de cercetasi la jamboree (1930)
- A doua Jamboree nationala (Sibiu, 1932)
- A treia Jamboree nationala (Mamaia, 1934)
- A patra Jamboree nationala (Brasov, 1936)
- Jamboreea cercetaselor (Breaza, 1935)
- Istoria Cercetasiei @ RoJAM (Saliste-Sibiu, 2011)

primul razboi mondial (11)
- Inceputurile cercetasiei in lume si legatura cu armata
- Cercetasii Romaniei in Rasboiul cel Mare
- Marturia unui cercetas erou
- Inlocuind pe cei plecati, ajutand pe cei ramasi
- Cercetasii Romani in ziarul "Viitorul" (1914)
- Europeana 1914-1918
- Prima reconstituire istorica a Bataliei de la Podul Jiului
- Smardioasa, septembrie 1916
- Plecam in pribegie
- Razboi si pace - Craciunul cercetasilor
- Cercetasii in timp de rasboiu

activitati (11)
- Tabara cercetaseasca (I) - Despre tabara
- Tabara cercetaseasca (II) - Pregatirea unei tabere
- Tabara cercetaseasca (III) - Instalarea si randuiala taberei
- Bivuacul Marei Legiuni (1916)
- Conferinte - Nicolae Iorga si Cercetasia
- Despre cercetasie in raport cu educatia fizica
- Tabara de cercetasi - Sinaia, 1929
- Activitati cercetasesti de primavara
- Cercetasii la parada militara de 10 Mai
- O excursie la Comana
- O harta a Bucurestiului, excursii cercetasesti si un jurnal (1916)

principii (3)
- Ce vrem
- Scara pana la izbanda
- Cercetasia - o militarizare timpurie?

instructie, concursuri (11)
- Din intrebuintarile bastonului de cercetas
- Aprecierea distantelor
- Concursurile de ski ale cercetasilor, 1923
- Concursurile cercetasilor la Predeal, 1934
- Escaladari
- Exercitii de cercetare (recunoastere)
- Instructie cercetaseasca interbelica
- Sistemul de progres al cercetasilor interbelici
- Jocul lui Kim
- Semnalizarea "Panaitescu"
- Puii de soimi

recompense si pedepse (4)
- Recompense si pedepse
- Virtutea Cercetaseasca (Anii 1915-1918)
- Virtutea cercetaseasca de bronz (perioada interbelica)
- Pedepse. Serviciul de control si supraveghere

inedit (16)
- Micii dorobanti
- Din meniul primilor cercetasi
- Un duel "la varf" intre cercetasi
- Marsul Cercetasilor
- Un loc uitat – tabara jamboreei din 1932, Dumbrava Sibiului
- La multi ani, Majestate!
- La sediul Marii Legiuni a Cercetasilor Romaniei
- Reclame cercetasesti
- Micul cercetas
- Informatii ignorate doar din ...ignoranta?
- Cercetasul si bicicleta - ieri (1913-1937)
- Craciun fericit!
- La Pasti
- Primul Craciun al cercetasilor nostri
- Povete pentru excursionisti la munte
- felicitare cercetaseasca de Craciun

in memoriam (15)
- Pe urmele unui jurnal - Pietrosita
- Cercetasii la Zilele Muzeului Militar
- Istorica: Cercetasia - Straja Tarii - Pionierii
- Sondaj: vizionare la ANF
- In memoriam - Nicolae Decusara
- Cercetasii nostri si Baden-Powell
- Cuvant catre cercetase - Indemn de primavara
- O duminica cu cercetasi la Colegiul National Gh. Lazar
- Ziua Mondiala a Cercetasiei - in contextul Centenarului Cercetasiei in Romania (1913-2013)
- Ziua "Cercetasilor Romaniei"
- Bunic si nepot, un dialog peste timp
- Cercetasii si troita
- 120 de ani de la nasterea Ecaterinei Teodoroiu
- Ramas bun, Majestate!

colectii (7)
- Colectii cercetasesti - Muzeul Militar National
- Colectii cercetasesti - Dimancescu
- Cercetasia in filatelie
- Silver Wolf (Lupul de Argint)
- Anghelescu. Corneliu Anghelescu.
- Colectia Alexandru Daia
- Portret de cercetas

Biblioteca Cercetasului (12)
- Cercetasii (prima brosura ) (1914)
- Cercetasii (Scouting for Boys) (1915)
- O scoala de imputernicire. Cercetasii. Organizarea si starea actuala a cercetasiei (1916)
- Razboiul Micului Tristan (1937)
- Harta Judetului Ilfov (1916)
- "Universul copiilor" si "Cei trei cercetasi" (anii '20-'30)
- Manualul de Jocuri - recomandat cercetasilor
- Cercetasul - piesa de teatru
- Sub poala de codru verde
- Cuvinte Cercetasesti
- Cercetasia in URSS (pionierii)
- Saculetul de povete al cercetasului (1919)

Personalitati cercetasie (19)
- Standing in the hall of fame
- Gheorghe Munteanu Murgoci
- Gabriel Giurgea
- Dimitrie Dimancescu
- Vladimir Ghidionescu
- Ioan Dimancescu
- Grigore Berindei
- Gheorghe D. Mugur
- Ion Manolescu
- Ulisse Samboteanu
- Victor Panaitescu
- Constantin Nedelcu
- Vasile Suteu
- Ecaterina Teodoroiu
- Alexandru Daia
- Aurel S. Goia
- Nissa Camarasescu
------------------------
- Nicolae Iorga
- Constantin Costa-Foru
- Simion Mehedinti
- Nestor Urechia
- Ion I. Onu

Asociatii cercetasesti de ieri (4)
- Asociatia "Cercetasii Romaniei" (1914-1936)
- Asociatia "Cercetasii din Rasboiul 1916-1919" (1928-1948)
- Asociatia "Cercetasele Romaniei" (1930-1936)
- "Cercetasia Romaniei" (1936-1937)

Asociatii cercetasesti de azi (8)
- Asociatia Traditionala Cercetasii Romaniei (1990-1998)
- Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei (1990->)
- Romániai Magyar Cserkészszövetség (1990->)
- Asociatia Ghidelor si Ghizilor din Romania (1991->)
- Asociaţia Scout Catolica Romana (1991->)
- Cercetasii Crestini Romani din FSE (1991->)
- Asociatia Cercetasii Muntilor (1996->)
- Cercetasii Romani Uniti (2007->)
- Asociatia Cercetasilor Traditionali din Romania (2014->)
- Asociatia "Fratii Dimancescu"

Cercetasia astazi (15)
- Despre traditie, astazi
- Un nou inceput
- 1913-2013, o alta perspectiva
- Drumul Cercetasilor Romaniei
- 12K, o propunere pentru crestere
- Istoria nu inseamna si azi?
- Cercetasia de calitate isi valorifica traditiile
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 – Episodul 1: Traditie vs. Impostura
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 – Episodul 2: Fantoma partidului unic
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 - Episodul 3: Mineriada cercetasiei
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 - Episodul 4: Maurul si-a indeplinit misiunea
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 - Episodul 5: Amurgul traditiilor
- Demersuri legate de H83/1995 CSAT (beneficiar ONCR)
- Ion Iliescu - presedintele cercetasilor