Cercetasii Romaniei dupa 1990 - Episodul 1: traditie vs. impostura

Pentru a intelege procesul reinfiintarii cercetasiei noastre (ca miscare) incepand cu anul 1990, va trebui sa avem o privire de ansamblu, luand in calcul doi factori determinanti:

1. acapararea puterii in decembrie 1989 de catre fosta nomenclatura comunista, grupata in Frontul Salvării Nationale, care a uzitat de toate mijloacele pentru a-si conserva influenta la nivelul intregii societati in anul 1990 (vezi mai jos) si in perioada care va urma
-contra-manifestatia din 29 ianuarie, soldata cu devastarea sediilor partidelor istorice (prima minerida)
-simulacrul infiintarii unui parlament de tranzitie (Consiliul Provizoriu de Uniune Natională – CPUN) in care locurile erau detinute 50% de FSN si 50% de reprezentantii partidelor nou infiintate (marea lor majoritate “sateliti” ai FSN-ului), astfel incat initiativele partidelor istorice (PNL, PNT-CD, PSD) au fost diluate
-manipularea si invrajbirea unor clase sociale si categorii etnice
-organizarea primelor alegeri “libere” (20 mai 1990) prin blocarea accesului opozitiei la mijloacele de informare, discreditarea adversarilor politici, fraude masive la vot
-reprimarea prin violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, 13-15 iunie 1990 (a treia mineriada)

2. vidul creat prin disparitia organizatiilor comuniste de copii si tineret in decembrie 1989
-Organizatia de Pionieri (elevi cu varste intre 8 si 14 ani,  2.695.000 de membri in 1984)
-Uniunea Tineretului Comunist (UTC) (elevi, studenti si tineri cu varste intre 14  si 30 ani, 4.000.000 membri in 1988)


Decretul-Lege nr. 8 din 31 decembrie 1989 garanta dreptul la asociere pentru partide politice sau “organizatii obstesti”.

Primii care au demarat organizarea unei asociatii cercetasesti au fost chiar fostii comandanti si cercetasi, grupati in jurul liderului lor informal din perioada comunista, prof. Alexandru Daia, cercetas erou in primul razboi mondial si comandant de cohorta in perioada interbelica.

Pe 31.03.1990 s-a constituit “Asociatia Fostilor Cercetasi si Cercetase”, care a primit personalitate juridica pe 8 iunie 1990.

Membrii asociatiei erau:
a) cercetasi din primul razboi mondial (1916-1919)
b) cercetasi si cercetase din perioada 1919-1937
c) descendentii celor mentionati la pct. a) si b)
d) persoane propuse de un membru din cei prevazuti la pct. a) si b)
e) membri de onoare

[statutul din 1990]

[hotararea de acordare a personalitatii juridice]

Foarte important! Desi membrii fondatori si cei din prima formula de conducere (Alexandru Daia, Anton Constantinescu, Mireille Samboteanu, Margarita Ionescu Tutoveanu, Andrei Nadolu, Nicu Decusara, Victor Dobre, Romulus Sporea, Boris Baranovschi, Iulian Capatana, Iosefina Cheler, Ernest Verzea, Grigore Grigorescu, Eugeniu Dobrogeanu, Eugen Tomescu etc.) erau fosti membri ai asociatiilor din anii 1914-1937 (Asociatia “Cercetasii Romaniei”, Asociatia “Cercetasele Romaniei”, “Cercetasia Romaniei” sau “Asociatia Cercetasilor din Rasboiul 1916-1919”), in acest prim statut nu se revendica continuitatea cu vreuna din fostele asociatii, prevaland buna masura si la nivel de titulatura: “Asociatia Fostilor Cercetasi si Cercetase”. 
Exista insa toata deschiderea catre “tinerii cercetasi” si preocupare pentru a “tine legatura cu organizatiile similare din strainatate, precum si cu organizatiile cercetasiei mondiale”.


Cercetasia din anii 1914-1937 fusese patronata de Casa Regala a Romaniei. Regii Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea (si ca principe), principele Nicolae, principesa Ileana, fusesera figuri marcante care au sustinut destinul cercetasiei acelor ani, iar ultimul rege al Romaniei - Mihai I, fusese cercetas.

Incepand cu anul 1990, regele Mihai incepe tatonari pentru a vizita Romania (traia in exil dupa abdicarea fortata din 30 decembrie 1947). In decembrie 1990, desi primeste viza de intrare in tara, este intors de pe autostrada la Aeroportul Otopeni si expulzat. La prima vizita reusita (1992), in Bucuresti vor iesi in strada 1.000.000 de oameni pentru a-l saluta, un motiv suficient pentru ca regimul Iliescu sa-i interzica accesul in tara pentru 4 ani. Va reveni abia in 1996, la invitatia presedintelui Emil Constantinescu. 

Dupa disparitia organizatiilor comuniste pentru copii si tineret, cercetasia revenea firesc, ca o reluare a cursului intrerupt al istoriei. Spiritul ei democratic, dar si legatura simbolica cu Casa Regala se constituiau intr-o "amenintare" cu potential ridicat la adresa “democratiei originale”, pe care analistii puterii cripto-comuniste si cei din sfera serviciilor de informatii nereformate nu au ignorat-o.
Strategia acestora a urmarit:
1. crearea si sustinerea unei contraponderi la “Asociatia Fostilor Cercetasi si Cercetase” prin clonare + substitutie
2. fragmentarea zonei de ONG-uri pentru copii si tineret prin aglomerarea spatiului cu asociatii “satelit” cu reprezentativitate scazuta (model folosit la partidele politice si sindicate).

Un artist plastic - Alexandru Nestorescu (care se va semna si Maldiny, in unele referiri aparand si von Maldiny) - emigrat cu putin timp inainte de revolutie in Canada revine in tara pentru a organiza cu operativitate o noua constructie, care capata personalitate juridica la 20.06.1990.
(In prealabil, il cunoscuse pe prof. Alexandru Daia si avea cunostiinta de demersurile acestuia - conform Proces Verbal nr. 62 din 4 martie 1997 a Adunarii Consiliului Superior ATCR)

Asociatia condusa de acesta se va numi “Asociatia Cercetasilor din Romania” - ACER (o denumire generica, dovedind inca de la inceput intentia unei constructii unificatoare de tip FSN/CPUN). Din anul 1993 asociatia si-a schimbat numele in Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei.

Surpriza vine insa de la pretentia acestei noi asociatii de a se considera continuatoarea Asociatiei “Cercetasii Romaniei” din anii 1914-1937 (de care o lega doar obiectul de activitate - cercetasia). Iar de aici pana la a se autointitula si prezenta public (fara nici un argument juridic) ca fiind vechea asociatie, "reinfiintata" in iunie 1990, nu a mai fost decat un pas.
Impostura pe care o va perpetua cu insistenta pana in prezent, inclusiv in fata autoritatilor statului roman.

Pe lista membrilor fondatori (exista un barem legal de 20 membri) ii gasim pe urmatorii:


(vezi si Indexul persoanelor juridice fără scop patrimonial – asociatii - partea a II-aRegistrul ONG, Ministerul Justitiei)

Nici unul din ei nu are legatura directa cu vechii cercetasi. Sunt in general persoane din Uniunea Artistilor Plastici, Uniunea Scriitorilor, un arhitect, un cercetator IT, un reprezentant diaspora din SUA-Canada etc. In afara presedintelui si a lui Adrian Spirescu (devenit secretar general), nici unul din ei nu va participa activ in asociatia nou creata.

Inchei acest prim episod cu o relatare din 16 septembrie 1990. Los Angeles Times prelua o cronica (Lucy Venning, Reuters) a renasterii miscarii cercetasesti in Europa de Est. Ultima interventie se referea la Romania. Alexandru Maldiny (aici fara Nestorescu) who represents the 150 Romanian scouts, said he could only admit members who came with a recommendation. "Otherwise, you don't know who you're dealing with."
Pericolul era, probabil, ca fara o recomandare bine verificata s-ar fi putut inscrie in “Asociatia Cercetasilor din Romania” chiar un cercetas adevarat din anii 1914-1937...

(va urma)


Alin Dimancescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


lista postari (153)

esentiale (9)

- Cronologia miscarii cercetasesti din Romania
- Istoricul Cercetasiei (I)
- Istoricul Cercetasiei (II) - Introducerea cercetasiei in Romania
- Despre organizarea cercetasilor
- Despre activitatile cercetasilor
- Primele cercetase
- Cercetasele Romaniei
- Despre infiintarea centrelor traditionale cercetasesti (anii '90)
- Liceul Lazar - Leaganul Cercetasiei Romanesti

jamboree (9)
- Jamboree internationale. Prima Jamboree (Londra, 1920). Participarea Romaniei
- A 3-a Jamboree Internationala (Birkenhead, 1929). Participarea Romaniei
- Prima Jamboree nationala (Piatra Neamt, 1930)
- Meniu de cercetasi la jamboree (1930)
- A doua Jamboree nationala (Sibiu, 1932)
- A treia Jamboree nationala (Mamaia, 1934)
- A patra Jamboree nationala (Brasov, 1936)
- Jamboreea cercetaselor (Breaza, 1935)
- Istoria Cercetasiei @ RoJAM (Saliste-Sibiu, 2011)

primul razboi mondial (11)
- Inceputurile cercetasiei in lume si legatura cu armata
- Cercetasii Romaniei in Rasboiul cel Mare
- Marturia unui cercetas erou
- Inlocuind pe cei plecati, ajutand pe cei ramasi
- Cercetasii Romani in ziarul "Viitorul" (1914)
- Europeana 1914-1918
- Prima reconstituire istorica a Bataliei de la Podul Jiului
- Smardioasa, septembrie 1916
- Plecam in pribegie
- Razboi si pace - Craciunul cercetasilor
- Cercetasii in timp de rasboiu

activitati (11)
- Tabara cercetaseasca (I) - Despre tabara
- Tabara cercetaseasca (II) - Pregatirea unei tabere
- Tabara cercetaseasca (III) - Instalarea si randuiala taberei
- Bivuacul Marei Legiuni (1916)
- Conferinte - Nicolae Iorga si Cercetasia
- Despre cercetasie in raport cu educatia fizica
- Tabara de cercetasi - Sinaia, 1929
- Activitati cercetasesti de primavara
- Cercetasii la parada militara de 10 Mai
- O excursie la Comana
- O harta a Bucurestiului, excursii cercetasesti si un jurnal (1916)

principii (3)
- Ce vrem
- Scara pana la izbanda
- Cercetasia - o militarizare timpurie?

instructie, concursuri (11)
- Din intrebuintarile bastonului de cercetas
- Aprecierea distantelor
- Concursurile de ski ale cercetasilor, 1923
- Concursurile cercetasilor la Predeal, 1934
- Escaladari
- Exercitii de cercetare (recunoastere)
- Instructie cercetaseasca interbelica
- Sistemul de progres al cercetasilor interbelici
- Jocul lui Kim
- Semnalizarea "Panaitescu"
- Puii de soimi

recompense si pedepse (4)
- Recompense si pedepse
- Virtutea Cercetaseasca (Anii 1915-1918)
- Virtutea cercetaseasca de bronz (perioada interbelica)
- Pedepse. Serviciul de control si supraveghere

inedit (16)
- Micii dorobanti
- Din meniul primilor cercetasi
- Un duel "la varf" intre cercetasi
- Marsul Cercetasilor
- Un loc uitat – tabara jamboreei din 1932, Dumbrava Sibiului
- La multi ani, Majestate!
- La sediul Marii Legiuni a Cercetasilor Romaniei
- Reclame cercetasesti
- Micul cercetas
- Informatii ignorate doar din ...ignoranta?
- Cercetasul si bicicleta - ieri (1913-1937)
- Craciun fericit!
- La Pasti
- Primul Craciun al cercetasilor nostri
- Povete pentru excursionisti la munte
- felicitare cercetaseasca de Craciun

in memoriam (15)
- Pe urmele unui jurnal - Pietrosita
- Cercetasii la Zilele Muzeului Militar
- Istorica: Cercetasia - Straja Tarii - Pionierii
- Sondaj: vizionare la ANF
- In memoriam - Nicolae Decusara
- Cercetasii nostri si Baden-Powell
- Cuvant catre cercetase - Indemn de primavara
- O duminica cu cercetasi la Colegiul National Gh. Lazar
- Ziua Mondiala a Cercetasiei - in contextul Centenarului Cercetasiei in Romania (1913-2013)
- Ziua "Cercetasilor Romaniei"
- Bunic si nepot, un dialog peste timp
- Cercetasii si troita
- 120 de ani de la nasterea Ecaterinei Teodoroiu
- Ramas bun, Majestate!

colectii (7)
- Colectii cercetasesti - Muzeul Militar National
- Colectii cercetasesti - Dimancescu
- Cercetasia in filatelie
- Silver Wolf (Lupul de Argint)
- Anghelescu. Corneliu Anghelescu.
- Colectia Alexandru Daia
- Portret de cercetas

Biblioteca Cercetasului (12)
- Cercetasii (prima brosura ) (1914)
- Cercetasii (Scouting for Boys) (1915)
- O scoala de imputernicire. Cercetasii. Organizarea si starea actuala a cercetasiei (1916)
- Razboiul Micului Tristan (1937)
- Harta Judetului Ilfov (1916)
- "Universul copiilor" si "Cei trei cercetasi" (anii '20-'30)
- Manualul de Jocuri - recomandat cercetasilor
- Cercetasul - piesa de teatru
- Sub poala de codru verde
- Cuvinte Cercetasesti
- Cercetasia in URSS (pionierii)
- Saculetul de povete al cercetasului (1919)

Personalitati cercetasie (19)
- Standing in the hall of fame
- Gheorghe Munteanu Murgoci
- Gabriel Giurgea
- Dimitrie Dimancescu
- Vladimir Ghidionescu
- Ioan Dimancescu
- Grigore Berindei
- Gheorghe D. Mugur
- Ion Manolescu
- Ulisse Samboteanu
- Victor Panaitescu
- Constantin Nedelcu
- Vasile Suteu
- Ecaterina Teodoroiu
- Alexandru Daia
- Aurel S. Goia
- Nissa Camarasescu
------------------------
- Nicolae Iorga
- Constantin Costa-Foru
- Simion Mehedinti
- Nestor Urechia
- Ion I. Onu

Asociatii cercetasesti de ieri (4)
- Asociatia "Cercetasii Romaniei" (1914-1936)
- Asociatia "Cercetasii din Rasboiul 1916-1919" (1928-1948)
- Asociatia "Cercetasele Romaniei" (1930-1936)
- "Cercetasia Romaniei" (1936-1937)

Asociatii cercetasesti de azi (8)
- Asociatia Traditionala Cercetasii Romaniei (1990-1998)
- Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei (1990->)
- Romániai Magyar Cserkészszövetség (1990->)
- Asociatia Ghidelor si Ghizilor din Romania (1991->)
- Asociaţia Scout Catolica Romana (1991->)
- Cercetasii Crestini Romani din FSE (1991->)
- Asociatia Cercetasii Muntilor (1996->)
- Cercetasii Romani Uniti (2007->)
- Asociatia Cercetasilor Traditionali din Romania (2014->)
- Asociatia "Fratii Dimancescu"

Cercetasia astazi (15)
- Despre traditie, astazi
- Un nou inceput
- 1913-2013, o alta perspectiva
- Drumul Cercetasilor Romaniei
- 12K, o propunere pentru crestere
- Istoria nu inseamna si azi?
- Cercetasia de calitate isi valorifica traditiile
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 – Episodul 1: Traditie vs. Impostura
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 – Episodul 2: Fantoma partidului unic
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 - Episodul 3: Mineriada cercetasiei
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 - Episodul 4: Maurul si-a indeplinit misiunea
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 - Episodul 5: Amurgul traditiilor
- Demersuri legate de H83/1995 CSAT (beneficiar ONCR)
- Ion Iliescu - presedintele cercetasilor